Monday, 27 February 2023 15:20

Crveni vukovi najbolji, turnir među najboljim u Evropi Featured

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Definitivno možemo da kažemo da je završen jedan od najvećih dvoranskih turnira u Evropi. Možda nije najveći, sigurno je najbolji ?.
Novosadski SPENS bio je domaćin za čak 12 ekipa koje su tokom dva dana odigrale 28 utakmica. Ekipe iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Srbije su bile podeljene u četiri grupe sa po tri ekipe. Odigrane su odlične utakmice sa mnoštvom fantastičnih poteza.

 

Grupna Faza
Počelo je utakmicom grupe „A“ u kojoj je prošlogodišnji šampion, „Zagreb“, lako stigao do pobede nad ekipom „Race IG“ iz Ljubljane. Zagrepčani su nešto kasnije doživeli poraz od ekipe „Red Wolves“ iz Budimpešte, koja je do prvog mesta u grupi stigla pobedom nad „Race IG“.
Domaćin turnira, „Novi Sad“, započeo je turnir porazom od ekipe „Blue Wolves“. Ekipa iz Zagreba pobedom nad „Hurracines“-ima iz Beča osigurala je prvo mesto u svojoj grupi. U borbi za drugo mesto u grupi „B“ i mesto u četvrtfinalu, Austrijanci su sa 7-6 dobili „Novi Sad“.
U grupi „C“ sa dve pobede, „Vindija“ je došla do prvog mesta, dok je ekipa „Bugarske 1“ u interesantnoj utakmici sa 10-9 pobedila „Giants“-e za četvrtfinale.
Najzanimljivija grupa, bar po rezultatima, bila je grupa „D“. Prvo su „Red Sox“-i izgubili od „Bugarske 2“ sa 5-4. Zagrepčani ubedljivo stižu do pobede nad „Beogradom’96“ (8-1). Razlog da se vade kalkulatori i da se računa uvek „neprijatni“ TQB došao je posle pobede ekipe „Beograd’96“ nad „Bugarskom 2“ rezultatom 4-3. Nažalost, Beograđani su imali najlošiji rezultat, pa su Bugari otišli u četvrtfnale.
Otvaranje turnira obeležilo je tradicionalno fotografisanje, što je izgledalo impresivno jer je poziralo preko 150 dečaka, devojčica i trenera. Turnir je ceremonijalnim bacanjem otvorio gradski sekretar za sport, Ognjen Cvetičanin.

Razigravanje i četvrtfinale
Zgusnut raspored i veliki broj ekipa i utakmica doneo je utakmice razigravanja od devetog do jedanaestog mesta. „Novi Sad“ je imao priliku da popravi utisak iz grupne faze ali „Race IG“, ponovo u tesnoj utakmici, pobeđuju Novosađane sa 8-7. Slično je bilo i u drugoj utakmici gde „Giants“-i u poslednjoj izmeni sa 6-5 stižu do pobede protiv „Beograda’96“.
Do kraja prvog takmičarskog dana odigrane su sve četiri utakmice četvrtfinala. Prvi polufinalista bila je ekipa „Red Wolves“-a iz Budimpešte koja je sa 4-0 pobedila „Hurricanes“-e. „Zagreb“ nije imao šanse protiv „Plavih vukova“ koji su lagano sa 12-3 obezbedili mesto u polufinalu.
„Vindija“ je razbila „Bugarsku 2“ sa velikih 18-0, da bi ekipa „Red Sox“ u još jednom trileru sa 10-9 bila bolja od „Bugarske 1“.

Dan 2.

Drugi dan počinje utakmicama za razigravanje od petog do osmog mesta, pa je tako prva na teren ponovo izašla ekipa „Zagreba“ od koje su sa 4-3 bili bolji Austrijanci. (Ne)prijateljski meč viđen je između „Bugarske 1“ i „Bugarske 2“ u kojoj je starija ekipa bila bolja.
Polufinalne utakmice nisu bile neizvesne koliko se očekivalo. „Plavi Vukovi“ lako su izgubili od „Crvenih Vukova“ iz Budimpešte sa 11-5, dok je „Vindija“ sa 9-3 bila bolja od „Red Sox“-a.
Usledile su utakmice za plasman, pa je tako u borbi za 11. mesto „Novi Sad“ pobedio „Beograd’96“, koji je igrao tu utakmicu u podmlađenom sastavu. Ekipa „Giants“-a je osvojila 9. mesto kada je savladala ekipu „Race IG“ iz Ljubljane sa 7-3.
„Zagreb“ je do sedmog mesta stigao pobedom od 7-4 nad „Bugarskom 2“.
„Hurricanes“-i nisu uspeli da iznenade „Bugarsku 1“, pa su se zadovoljili šestim mestom, dok je u utakmici za treće mesto između dve ekipe iz Zagreba, ekipa „Red Sox“-a na kraju sa 6-5 stigla do bronzane medalje.

Finale
I na kraju, poslastica za ljubitelje bejzbola! „Vindija“ i „Red Wolves“-i su nam priredili utakmicu kakva dolikuje finalu. Po dogovoru sa organizatorom i ekipama, utakmica se igrala šest izmena ili sat vremena.
Novčić je odlučio da „Vindija“ bude gost, pa je već u prvom napadu na semaforu stajalo 4-0 za Varaždince, sa dva homerun-a Nika Vučetića i Roka Kočeta. Nisu se mnogo uzbudili Mađari, koji takođe sa dva homerun-a vraćaju utakmicu na početak, rezultatom 4-4. Poveli su Varaždinci 5-4 u drugom napadu, da bi novim homerun-om u trećoj izmeni povećali vođstvo na 6-4. „Vindija“ igra odličnu odbranu i ne dozvljava poene „Red Wolves“-ima ni u trećoj izmeni.
Nema promene rezultata sve do šeste izmene kada „Vindija“ stiže do 7-4, ali ekipa iz Budimpešte ima poslednji napad na utakmici. „Vindija“ pravi grešku na početku izmene, a „Vukovi“ smanjuju na 7-5 i sa jednim autom i ranerom na prvoj, pokušavaju da stignu ekipu iz Hrvatske. Posle stirke out-a i drugog aut-a, sve oči su bile uprte u Birinyi Jr. I……home run u centerfield i veliko slavlje za „Red Wolves“-e, koji su posle 2018. godine ponovo osvojili Novi Sad Indoor Baseball.
Usledila je dodela nagrada za ekipe. Za najboljeg novajliju je proglašen Luka Petek iz „Blue Wolves“-a, najbolji odbrambeni igrač je igrač „Red Sox“-a Marcel Ribić, dok je najbolji udarač Sven Sabol iz „Vindije“. Naravno, pobednik turnira nam daje i MVP, a to je Andris Virag.

U razgovoru sa svim ekipama vidljivo je zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom turnira, i svi su najavili dolazak sledeće godine.
Zahvaljujemo se svima koji su pomogli organizaciju turnira: Decathlon, Alma Quattro, DPC Beograd, Omnicom, InStore, Rich Petrol, Auto Zekić, Auto Eling Šabac, Stomatološka ordinacija Cvejanović, Vindija, Štark, Knjaz Miloš, Baby Style Novi Sad, SimpleCloud, Pekara Baker Novi Sad, Univerexport Novi Sad, Turistička agencija Sole Azur, Lifeline Čikago, Grad Novi Sad I SPENS Novi Sad.

 REZULTATI:

 KONAČAN POREDEDAK:

1. Red Wolves Budapest

2. Vindija Varaždin

3. Red Sox Zagreb

4. Blue Wolves Zagreb

5. Bulgaria 1

6. Hurricanes Vienna

7. BK Zagreb Zagreb

8. Bulgaria 2

9. Giants Erd

10. Race IG Ljubljana

11. BSK Novi Sad 

12. Beograd'96 

SLIKE SA TURNIRA:

LINKOVI ZA UTAKMICE:

DAN 1 | Grupna faza 1: https://www.youtube.com/live/mz3vWtRKm_U?feature=share

DAN 1 | Grupna faza 2: https://www.youtube.com/live/Sn8Jvnkpt50?feature=share

DAN 1 | Razigravanje i četvrtfinale: https://www.youtube.com/live/ywHkyTTAQBo?feature=share

DAN 2 | Polufinala: https://www.youtube.com/live/Q1PqkHi82o0?feature=share

DAN 2 | Razigravanje za plasman od 5-11 mesta: https://www.youtube.com/live/OJhf_5ovK8E?feature=share

DAN 2 | FINALE i za 3. mesto: https://www.youtube.com/live/jDZOtxQJPEc?feature=share

 

Read 144 times Last modified on Sunday, 05 March 2023 11:22

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.