Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/beograd96/www/skolskaliga2/components/com_k2/models/item.php on line 763
Wednesday, 21 August 2019 12:09

Najveća liga na svetu (video) Featured

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Tokom 1938. godine, čovek po imenu  Karl Stoc (Carl Stotz) došao je na ideju da organizuje bejzbol ligu za decu u svom rodnom gradu Vilijamsportu, država Pensilvanija.

Karl nije imao dece ali je neretko igrao bejzbol sa svojim bratancima i hteo je da nekako napravi da deca igraju organizovano takmičenje.

Karl je okupio nekoliko klinaca iz susedstva pa je tokom leta eksperimentisao sa različitom opremom i različitim dimenzijama terena. Njegov program nije imao ime, a nisu igrali ni utakmice.

Karl i njegova žena Grejs (Grace) tokom 1939. godine uradili su eksperiment koji je bio iskorak u budućnost uz veliku pomoć braće Džordža i Berta Bibla (George and Bert Bebble) i njihovih supruga. Njih trojica su bili menadžeri prve tri ekipe: : Lycoming Dairy, Lundy Lumber i Jumbo Pretzel. Njima su se ubrzo pridružili Džon i Pegi Lindmut (John & Peggy Lindemuth) sa još osam volontera sa kojima su napravili prvi upravni odbor Little League.

Karl Stoc (Carl Stotz)
 

Takođe, Karl je pričao sa ljudima iz zajednice i došao do imena: Little League. Njegova ideja omogućila je zdrav bejzbol program za decu Vilijamsporta, koja je decu učila viteštvu, fer pleju i timskom radu.

Sponzorstva (kotizacija je bila 30$) su pomogla da se kupi oprema za 30 igrača. Od tada, pa do danas, sponzorstva Little League su pomogla da izdaci roditelja budu minimalni.

prva utakmica Little League odigrana je 6.juna 1939. godine u kojoj su Lundy Lumber bili bolji od Lycoming Dairy, rezultatom 23-8. Ekipa Lycoming Dairy se u nastavku sezone vraća (igralo se na dve pobede) i u finalnoj utakmici pobeđuje sa 3-2.

U narednim godinama slične bejzbol lige pridružuju se Little League. Uspustavljaju se tačne granice za svaku ligu, kako bi se osiguralo da svaka liga napreduje, bez straha da će ima neka liga “oteti” igrače.

Od skromnog početka, Little League je postala najveći svetski događaj za decu. U periodu od šest dekada, Little League je sa tri ekipe došao do skoro 200.000 ekipa, u svih 50 država SAD i u više od 80 država širom sveta.

Osnovni cilj Little League od 1939. godine ostaje isti, da deci širom sveta, bejzbol, omogući osnovne principe (viteštvo, fer plej i timski rad) kako bi kasnije u životu postali dobri ljudi.

Preuzeto sa: http://archive.littleleague.org/learn/about/historyandmission.htm


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/beograd96/www/skolskaliga2/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248
Read 104 times Last modified on Wednesday, 21 August 2019 12:53

Media

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.