Monday, 07 October 2019 16:51

Dobar nastup timova iz Srbije Featured

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Sam početak puta nije dobro počeo, otkaz nekoliko igrača zbog bolesti, a po samom polasku i kvar na kombiju, pa je ceo plan puta ispomeran. Dugujemo veliku zahvalnost Aleksandru Šukiću, koji je ustupio svoj automobil za putovanje u Mađarsku. Posle tročasovnog čekanja na granici, obe ekipe, Voše i Novog Sada, stigle su oko dva sata posle ponoći u smeštaj.

Samo nekoliko sati kasnije, Novi Sad je igrao prvu utakmicu i to protiv domaćina, Erda. Kao što uvek biva na prvim utakmicama, nervoza i neispavanost, tako je bilo i na ovoj. Poveo je naš tim sa 2-0 u prvoj izmeni, da bi Erd smanjio na 2-1 na kraju iste izmene. Do kraja Novi Sad pravi još četiri poena za konačnih 6-2 i prvu pobedu na turniru. Utakmicu su solidno odbacali Đorđe Tomić i Uroš Ćulum.

Na drugom terenu Voša je igrala svoju prvu utakmicu u konkurenciji U13, protiv Erd Dodgersa. Novosađani su lako stigli do pobede od 12-2, a priliku da bacaju dobili su Lazar Krčmar i Aleksandar Stefanović. Ovo je bila jedina utakmica za Vošu u prvom danu turnira, dok je Novi Sad imao utakmicu protiv Skopje Sluggers-a. (Skopje Sluggers-i su izgubili svoju prvu utakmicu protiv Debrecin Tigersa.)

Starter za Novi Sad je bio Jovan Filipović, koji nije imao većih problema. Napad je bio solidan, a u drugoj izmeni je vođstvo Novog Sada bilo 9-0 posle homerun-a Stefana Živića. Filipovića u poslednjoj izmeni menja solidni Marko Crvenkov. Makedonci uspevaju do kraja da naprave poen za konačnih 13-1 za Novi Sad, čime je naš tim bio nadomak finala turnira. U drugoj grupi, nepogrešiva je bila ekipa Redsa, koja je posle velikog preokreta, walk off home run-om pobedila Berlin Bombers-e.

Kiša je dočekala bejzbolaše u subotu, a prvi na teren su izašao tim Voše, koji su igrali protiv Debrecin Tigers-a. Poveli su Mađari sa 4-1 u drugoj izmeni i to vođstvo održavali sve do treće izmene, kada Novosađani uspevaju da stignu do 6-5, što je i bio konačan rezultat. Poraz je Vošu udaljio od finala, ali postojala je šansa ako se pobedi Trnava u drugoj utakmici u subotu.

Pre te utakmice, Novi Sad se borio za finale sa starijom ekipom tigrova. Ponovo je na brdu Đorđe Tomić, koji dobro kontroliše utakmicu do početka treće izmene u koju se ulazi rezultatom 1-0 za Novi Sad. Tomić popušta i uz nekoliko grešaka odbrane i nekoliko šetnji, Mađari vode 3-1 na početku treće izmene. Ipak, na kraju iste izmene Novosađani se bude i vraćaju četiri poena za novo vođstvo. Tomića menja Uroš Ćulum koji ne dozvoljava ekipi iz Debrecina da se razmaše i na kraju pobedom od 5-3, Novi Sad ulazi u novo finale u 2019. godini (Novi Sad je igrao finale u Varaždinu).

Svesni da mogu da pomrse račune ekipi iz Slovačke, Voša na brdo stavlja Yurii Boyka pojačanje iz Beograda 96 za ovaj turnir. Slovaci su pokazali da su favoriti za osvajanje turnira i lako su savladali Novosađane sa 12-2 i tako ih ostavili na trećem mestu u grupi, pa je tim iz Novog Sada poslednjeg dana imao priliku da igra za peto mesto.

Treći i poslednji dan turnira počeo je pakovanjem i spremanjem za povratak kući. Voša je za protivnika imala ekipu iz Skopja, koju čine državljani SAD koji žive i rade u Makedoniji. Trener Novosađana je odlučio da stavi svog najboljeg bacača, Jaxona Centorea, koji je bio odličan tokom cele utakmice. Vodili su Novosađani celu utakmicu i na kraju sa 6-1 osvojili peto mesto na turniru. Ovo je prvi put da Voša igra na jednom od međunarodnih turnira U13 van Srbije. Turnir do 13 godina osvojili su domaćini, Erd Indians, koji su u uzbudljivom finalu pobedili sa 1-0 Trnavu Angels.

Posle svih utakmica razigravanja od 3-8. mesta na U16 turniru stiglo je na red i finale, Novi Sad- Reds, u kojem je ekipa iz Mađarske dobila na bacanju novčića i tako bila domaćin na ovoj utakmici. Posle prvog napada Novi Sad vodi sa 1-0 posle udarca Đorđe Tomića i wild pitcha. Tomić je ponovo startovao za Novi Sad, a posle prve izmene Novi Sad je vodio. Napad Novog Sada bio je loš, a Mađari uspevaju da izjednače i povedu na kraju druge izmene sa 2-1.

Veliki broj strike out-a napadača našeg tima olakšava odbrani Redsa posao, ali ipak u četvrtoj ponovo Tomić osvaja poen i izjednačuje na 2-2. U istom napadu Novi Sad je imao šansu da povede ali nisu uspeli da udare lopticu. Došla je šesta izmena, a rezultat je bio i dalje 2-2. Novosađanima na udaranje dolazi donji deo line up-a, a bacač Redsa sa tri strikeout-a lako izlazi iz izmene. Za razliku od Novog Sada, Redsima je početak line up-a na udaranju.

Uroš Ćulum, koji je zamenio Tomića na brdu šeta prvog udarača, pa sledi udarac i na kraju walk off udaraca kojim Mađari stižu do pobede. Tako Novi Sad, ne uspeva u drugom finalu ove godine da stigne do pobede. Domaćin je obezbedio medalje i pehare za najbolje ekipe, odnosno pojedince. Najbolji bacač turnira je Đorđe Tomić iz Novog Sada.

Povratak u Srbiju bio je bio kraći nego dolazak, bez većih zadržavanja na granici. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svima koji su pomogli ovo putovanje, a posebno Radetu Dostaniću iz Čikaga.

REZULTATI U13

Voša -  Erd Dodgers  12-2

Tigers – Voša 6-5

Angels  - Voša 12-2

Voša – Sluggers 6-1

TABELA U13

 1. Erd Indians
 2. Trnava Angels
 3. Centurions Varšava
 4. Debrecin Tigers
 5. Voša Novi Sad
 6. Skopje Sluggers
 7. Erd Dodgers
 8. Hatvan Hunters

REZULTATI U16

Erd – Novi Sad 2-6

Sluggers – Novi Sad 1-13

Novi Sad -Tigers 5-3

Reds – Novi Sad 3-2

TABELA U16

 1. Reds Budapest
 2. Novi Sad
 3. Berlin Bombers
 4. Erd
 5. Debrecin Tigers
 6. Centurions Varšava
 7. Skopje Sluggers
 8. Szentandere Sleepwalkers

 

 

 

Read 274 times Last modified on Monday, 07 October 2019 19:35

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.