Tuesday, 22 October 2019 12:14

Dolazak u Ameriku Featured

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Prvi igrač koji je iz Srbije otišao u SAD na školovanje je igrač Novog Sada, Ivan Vučković. Zahvaljujući Ranku Ivaniću Ivan je dobio stipendiju u srednjoj školi York, gde će završiti poslednje dve godine srednje škole.

Od početka ove godine, popularni Zema, je vredno trenirao nepropuštajući treninge.

Igrao je za prvi tim Novog Sada, interligu i CEB Kup za Beograd’96. Odigrao je i regionalni turnir PONY u Pragu za U16 reprezentaciju Srbije, turnr u Italiji i sa U23 reprezentacijom odigrao je kvalifikacije za U23 prvenstvo Evrope. Početkom septembra odigrao je jesenji deo sezone za ekipu WINSDORA

 

„Zemu“ znamo kao velikog radnika, ali šta je to što te privuklo kod bejzbola?

Privukla me je sama igra. Bejzbol je jedan potpuno neobičan sport za nas iz Srbije. Drugačiji je u odnosu na ostale sportove i to me je privuklo. Bilo je dosta da se uči i da se razmišlja na drugačiji način, međutim to je bio izazov koji sam rado prihvatio.

Još uvek si prvi i jedini igrač koji je udario homerun na regionalnom turniru u Poljskoj? Da li se sećaš kakav je osećaj?

Bio sam mali tada, ali sećam se tog momenta, stvarno je divna uspomena. Osećao sam se neverovatno i nisam verovao da se u tom trenutku to desilo.

 

Šta je to čeka se najviše (najrađe) sećaš sa bejzbola?

Najdraža uspomena sa bejzbola mi je odlazak u Japan u Septembru 2016. godine. Volim da se prisetim tog perioda jer je to stvarno jedno prelepo iskustvo.

Bilo je i teških momenata, u jednom momentu hteo si da prekineš sa bejzbolom.Zašto i šta te je zadržalo? 

To je bilo u trenucima kada sam imao dosta promena pa sam bio pod brojnim utiscima i nisam razmišljao ispravno. Bio sam krenuo u srednju školu, promenilo se društvo, razmišljanje, stavovi i slično. Ipak sam bio doneo ispravnu odluku nakon nekog vremena provedenog razmišljajući šta zapravo želim da radim.

Tvoja poslednja sezona u Srbiji bila je puno izazova. Kako ocenjuješ 2018. godinu? 

Ne želim da kažem da sam zadovoljan zato što uvek može bolje, ali protekla godina je imala dobrih momenata. Bilo je dosta utakmica tokom kojih sam stekao iskustvo. Znao sam da odlazim u Ameriku i potrudio sam se da iskoristim od sezone najbolje što mogu.

 

U Pragu si igrao svoj poslednji PONY turnir.Kako ocenjuješ rezultat na turniru i kakvo je bilo iskustvo upoznati i raditi, bar na kratko, sa Cal Ripken Jr.?

Što se tiče samog turnira, imali smo par utakmica koje smo nažalost ispustili, ali je to bila lekcija za nas.

Upoznavanje jednog od najpoznatijih i najboljih igrača svih vremena je bilo fascinantno, nisam ni slutio da bi se to moglo desiti. Bilo je zanimljivih vežbi na kratkom treningu sa Cal Ripken Jr-om i nakon toga smo uspeli da dobijemo i zajedničku fotografiju.

Tokom maja i juna bio si povređen, kakav je osećaj pauzirati u sredini sezone?

Biti povređen u toku sezone nije prijatno. Srećom, nisam propustio previše utakmica i nije previše negativno taj period uticao na mene.

Dolazimo do odlaska u Sjedinjene Države. Kako su tekle pripreme za odlazak?

Ceo proces odlaska je počeo rano u toku godine i nije bilo previše panike. Nije bilo prevelikog opterećenja i sve je postepeno ispalo kako treba u toku priprema.

Šta je bio najveći problem (strah)?

Najviše me je brinulo da li sam dovoljno dobar da igram na njihovom nivou i to mi je sve vreme prolazilo kroz glavu.

Kada si stigao, kakav je bio prvi utisak?

Kada sam došao bio sam pospan od leta i sve se nekako brzo izdešavalo. Nisam znao kako da se osećam i šta da očekujem nakon samog dolaska, međutim porodica me je sačekala i sve je proteklo glatko.

Kakva je porodica u kojoj živiš i ko ti je cimer?

Porodica je prijatna i ljudi se zaista trude da me tretiraju što je bolje moguće i ako nigde nije kao kod kuće.

U istoj porodici je i momak sa El Salvadora, dobar je bejzbol igrač (baca preko 85) i drago mi je da imam nekog da mi pravi društvo.

Krajem avgusta 2018. krenuo si u „Novu“ školu, potpuno nešto novo u tvom životu, drugačiji sistem, jezik... Da li je sve bilo očekivano ili si sve zamišljao nekako drugačije?

Školu sam zamišljao skroz drugačije, nisam znao da ću na nekim časovima imati samo još 3 učenika sa mnom i da je atmosfera u školi veoma opuštena.

Iskreno mi u školi nije zanimljivo jer su što se gradiva tiče dosta iza nas pa većinu unapred znam. Imam odllične ocene, što je dobro za mene.

Koliko se nastava u SAD razlikuje od nastave u Srbiji? Kakva je hrana?

Nastava mi ne deluje toliko “suva” kao kod nas i ima dosta više interakcije studenata kako međusobno, tako i sa profesorima.

Hrana je veoma kalorična ali mi je takođe i slabijeg ukusa u odnosu na šta sam jeo kod kuće, nedostaje mi mamina hrana.

Odigrao si jesenji deo bejzbol sezone. Kakva je bila ekipa i kako si se snašao?

Što se tiče ekipe, iskreno sam bio očekivao više. Ipak, rekli su mi da se u toku jeseni ne igra punom snagom i da se samo gradi iskustvo u tom periodu.

Amerika je kolevka bejzbola pa nas interesuje kakvi su treninzi i koliko puta se trenira nedeljno? Kakvi su uslovi za treniranje?

Što se tiče jeseni, slično je kao i u Srbiji. Dva treninga nedeljno i utakmice za vikend. Međutim, na proleće kad bude sezona u školi treninzi će biti 5 ili 6 puta nedeljno. Uslovi su pristojni, teren, cage, screen-ovi. Dovoljno da se trenira bez problema.

Znamo da si u reprezentaciji igrao, uglavnom, prvu bazu, ali čuli smo da si igrao treću bazu i da si dosta bio na poziciji pitchera. Šta su ti rekli treneri i kako si se snašao na novim pozicijama?

Bilo je nekoliko igrača koji su hteli da igraju prvu bazu, pa su me isprobali na trećoj i dobro sam se snašao, kao i na pitchingu.

Treneri su bili zadovoljni mojom igrom i nadam se da će mi pomoći u toku naredne sezone da napredujem.

Koliko često ste igrali tokom nedelje i koji je kvalitet bejzbola?

Igrali smo dve ili tri utakmice za vikend, a za kvalitet bih rekao da je prosečan.

Kako si zadovoljan sa svojim igrama tokom jeseni? Na čemu bi trebao da radiš tokom zime?

Uvek može bolje. Smatram da bih trebao da radim na swingu i pitchingu.

Odigrao si i letnju ligu u Pensilvaniji. Kakvo je to iskustvo za tebe?

Definitivno bolji kvalitet, igra se sa drvetom, bolji pitcher, nisam bio loš. Na palici sam udarao, ali nije bilo puno extra base hitova.

Stiglo je hladno vreme i gotova je bejzbol sezona, kako i da li sad treniraš?

Trenutno nemamo treninge, bio sam samo tri puta kod privatnih trenera koji se na žalost dosta plaćaju i to mi je platio host-tata. Pored toga idem u teretanu i dobacujem se u školskoj sali što je relativno kratko.

Tokom zime preporuka trenera je bila da igraš košarku. Koju poziciju igraš? Kako ti ide košarka?

Košarkaši tim nije na baš zavidnom nivou s’ obzirom da sam ja kao sasvim slučajno “pojačanje” starter na poziciji centra sa visinom od samo 190 cm.

Treneri smatraju da na taj način održavam kondiciju i da nema razloga da ne igram i košarku.

Šta ti najviše nedostaje?

Najviše mi nedostaje porodica. Pored toga mi nedostaje društvo, samostalnost i toplije vreme.

Ove godine završavaš srednju školu, kakvi su ti planovi za budućnost?

Kad završim, planiram da upišem neki koledž. Kao što sam rekao imam odlične ocene, što mi omogućava relativno “lakši” upis u neki od koledža. No, videćemo…

 

Ivana očekujemo u dresu reprezentacije sledeće godine, kada Srbija igra ponovo Evropsko prvenstvo B grupe.

Read 343 times Last modified on Tuesday, 22 October 2019 14:41

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.