Amerikanci najbolji na svetu! (video)

Neverovatan je bio rasplet u super rundi svetskog kupa za igrače do 12 godina u Tajvanu.
Jedino je Kineski Tajpeh ušao sa 2-0 u finalnu rundu, dok su Dominikanska Republika, Južna Koreja, SAD i Venecuela imali 1-1. Sa poslednjeg mesta krenuo je Japan sa 0-2 i svi su mislili da ima najmanje šansi da dođe do drugog mesta, a samim tim i do finala.
No, već protiv Koreje, Japan pokazuje da će biti neizvesno do samog kraja, a pogotovo kada je sa 7-0 pobedio SAD. Kada su Japanci sa 13-1 pobedili Dominikanksu Republiku, jedina šansa Amerikanaca da se dokopaju drugog mesta je bila da pobede, do tada neporaženi, Kineski Tajpeh. Poveo je Tajpeh sa 2-0 krajem prve izmene, ali „Ameri“ daju gas i na kraju sa 11-3 zakazuju finale sa istim protivnikom.

Japan se za bronzu bori sa Venecuelom u utakmici punoj preokreta koju je teško opisati. Povela je Venecuela sa 2-0 u prvoj, da bi na kraju druge bilo 3-2 za Japan. Venecuela sa dva poena početkom treće stiže do novog vođstva, ali Japan u istoj izmeni pravi tri poena. Čekalo se do pete izmene kada je Venecuela povela sa 6-5, a početkom šeste sa velikih 9-5. Japan se ne predaje ali uspeva samo da smanji na 9-8.

Foto: WBSC


U finalu Tajpeh pokušava da se „osveti“ za poraz u super rundi, a poeni su došli tek u četvrtoj izmeni kada je bilo nerešeno, 2-2. Amerikanci na 3-2 dolaze već u sledećoj izmeni.
Big inning događa se u najnezgodnijem trenutku, početkom šeste izmene, kada SAD dolazi do sedam poena i nedostižnog vođstva od 10-2. Na kraju 10-4 za Amerikance koji su odbranili titulu iz 2022. godine.

Foto: WBSC

 

Veoma sam ponosan na moje momke“, rekao je trener SAD, Troy Gerlach i nastavio „ prošli smo kroz neke treške trenutke tokom turnira i došli do zlata. Ne mogu da budem ponosniji na njih kako su nastavili da se bore“.
Gerlach je bio imresioniran atmosferom na stadionu. „Broj gledalaca večeras je neverovatan, ova publika je fantastična. Ne postoji bolje mesto za U12 turnir nego što je ovo! Ovo je apsulutno neverovatno!
Trener SAD odao je priznanje i protivniku: Žao mi je što oba tima ne mogu da pobede, ali morate da skinete kapu KineskomTajpehu, odradili su sjajan posao. SAD ima dva neverovatna igrača, startnog bacača Tyller Early i slugera Leyland Henry. Ova dva momka zaslužuju sve zasluge, ali dozvolite mi da kažem da imamo mnogo dobrih igrača u ovoj ekipi. Henry ne bi mogao da udari Grand Slam da momci koji udaraju pre njega nisu došli na bazu. Early je bio izvanredan tokom celog turnira. Odlično je bacao i večeras. On nam je dao šansu da osvojimo zlatnu medalju.“

Tyler Early
Foto: WBSC


Leyland Henry preokrenuo je rezultat svojim grand slam home runom. „Kada sam stao na udaranje razmišljao sam da udarim lopticu u desni deo terena. Dobio sam „pitch“ koji sam očekivao, visoki fastball.“

Trener Kineskog Tajpeha Ming-Ren Chen pohvalo je ekipu SAD: „Njihov bacač bio je odličan i sprečio nas je da postignemo više poena. Bili smo svesni da imaju opasne udarače, pogotvo na mestima dva, tri i četiri. Nažalost, naši bacači nisu bili sve vreme precizni. Ponosan sam na moje igrače. Drago mi je da su iskusili nešto što se dešava samo jednom u životu. Razgovaraću sa njima i reći ću im da verujem da su odlična ekipa.“

Foto: WBSC


Starter Sheng-Kai Gau objasnio je da nije osećao pritisak zbog utakmice: „Bio sam jako srećan juče kad sam saznao da ću biti startni bacač na utakmici. Nisam mnogo razmišljao i dobro sam se naspavao.
Hteo bi da se zahvalim svim mojim saigračima. Nadam se da ćemo se videti ubuduće. Takođe želim da se zahvalim svim navijačima i porodicama koje su došle čak do Tajvana da nas vide kako igramo.“