Česi posle drame overili kartu za SAD (video)

Česi posle drame overili kartu za SAD (video)

Ovogodišnji Little League World Series dobio je i učesnika iz Regiona Evropa-Afrika, a to je ekipa iz Češke republike. Turnir je održan u centrali Little League za Evropu u gradu Kutno u Poljskoj.

Posle kvalifikacionog turnira, održanog od 16-20. jula takođe u Kutnom, na kojem su učestvovale ekipe: Nemačke, Ukrajine, Poljske, Švajcarske, Izraela, Ukrajine A, Ukrajine B i Litvanije. Na glavni turnir su prošle ekipe Francuske (3-1), Nemačke (4-0), Švajcarske (2-2) i Ukrajine (4-0).

Finalni turnir počeo je 22. jula, a za mesto na LLWS u Williamsportu su igrale ekipe Austrije, Hrvatske, Češke republike, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Španije, Švajcarske, Ukrajine i Velike Britanije. Česi su pobedom nad Velikom Brtanijom u prvom kolu od 16-0 ušli u pobednički deo kostura. Prate ih Holanđani kojii tesno dobijaju sa 6-5 ekipu iz Ukrajine. Još jednu tesnu pobedu ostvaruju Holanđani ovaj put 3-2 protiv Španije, dok Česi sa 4-0 dolaze do nove pobede nad Francuskom. Posle dana pauze sastaju se Česi i Holanđani, a ovi prvi bukvalno rasturaju sa 18-3 ekipu iz Utrehta.

Ovom pobedom idu na Italijane koji su sa dve pobede (10-0 Hrvatska, 7-5 Nemačka) ušli u „polufinale“. Bilo je 4-2 za Čehe, čime su otišli direkno do finala, a Španija, Italija i Holandija su ostale u borbi za drugog finalistu. Holanđani sa 4-3 izbacuju Špance, da bi sledeći dan sa 9-5 pobedili Italijane i ušli u finale. U finalu drama! Svi su mislili da će posle visoke pobede u prethodnoj utakmici Česi lako stići do pobede. Ipak, Holanđani pružaju otpor, imaju sve u svojim rukama, vode u poslednjoj izmeni sa 6-5. Prave jedan aut u toj šestoj izmeni, ali Česi uporni pune baze.

Slike: Třebíč Nuclears

Foto: Facebook/Třebíč Nuclears

Heroj ekipe iz Brna, David Sobotka šalje lopticu iza outfieldera u desni centar i kreće neviđeno slavlje Čeha. Ovom pobedom ekipa iz Brna perfektnim skorom od 5-0 osvaja turnir i tako je po drugi u svojoj istoriji „rezervisala“ karte za finalni turnir u Williamsportu u državi Pensilvaniji. Valja napomenuti da je na turniru učestvovala i LL Hrvatska, koja se dobro borila ali je u obe utakmice poražena sa 10-0, u prvoj utakmici protiv Italije, a u drugoj protiv Ukrajine. Ali je vredno da je Hrvatska nastavila kontinuitet odlaska u Kutno.