Komšije preokretom do „A“ grupe (video)

Komšije preokretom do „A“ grupe (video)

Završen je kvalifikacioni turnir WBSC za selekcije U18, koji održan u glavnom gradu Republike Irske. Za jedno mesto koje vodi u „A“ grupu borile su se ekipe: Irske, Slovačke, Hrvatske i Poljske.

Pre nešto više od 20 dana odigran je prvi turnir u Švajcarskoj, na kome je bila najbolja selekcija Švedske, koja je u finalu savladala Litvaniju sa 18-0. Pored ove dve reprezentacije na turniru su učestvovale reprezentacije Mađarske, Ukrajine i domaćina, Švajcarske.

No, da se vratimo na turnir u Irskoj. U prvom kolu, Poljaci na otvaranju lagano sa 5-0 stižu do pobede nad Slovačkom, dok je Hrvatska sa 12-2 u šest izmena pobedila domaćina. Drugi dan turnira donosi veliku dramu u prvoj utakmici. Hrvati sa 3-0 dominiraju sve do poslednje izmene, ali uporni Poljaci preokreću i sa 4-3 osiguravaju finale. Slovačka sa 13-3 dobija Irsku i daje sebi šansu da, možda, pobedom nad Hrvatskom stigne do finala. Naše zapadne komšije ništa ne prepuštaju slučaju i sa 14-4 lako stižu do finala. Irska ne uspeva da napravi iznenađenje, jer sa velikih 21-5 gube od Poljske.

Znalo se da će biti dobra utakmica u finalu i da su Hrvati bili naoštreni da se iskupe za poraz u grupi, ali i da pokažu da su bolja ekipa od Poljaka. Ništa specijalno se ne dešava u prve tri izmene, pitcheri manje-više dominiraju, odbrane su sigurne. U četvrtoj izmeni, posle singla i wild pitcha, Hrvatska ima runnera u skoring poziciji, što odmah koristi i posle singla osvaja poen za vođstvo Hrvatske od 1-0. Vraćaju se Poljaci na kraju četvrte izmene i izjednačavaju. Povela je reprezentacija Poljske krajem pete izmene sa 2-1, ali početak šeste izmene potpuno pripada Hrvatima, koji sa četiri poena preokreću rezultat i stižu do 5-2. Do kraja utakmice, bacač reprezentacije Hrvatske, Bruno Šehar (7 IP, 2R, 3SO, 2BB) sigurno završava posao i šalje Hrvatsku u „A“ grupu evropskog bejzbola. Ovo je veliki uspeh Hrvatskog bejzbola, jer je sad pored seniorske reprezentacije i reprezentacija U18 u najjačoj grupi bejzbola u Evropi.

Ovu reprezentaciju smo stvarali dugi niz godina. Kad su imali 10-12 godina prodefiliralo je oko stotinu igrača, a sada smo konačno došli do željenog cilja da uđemo u A grupu. Nadam se da će ovaj naš uspeh dovesti do veće popularizacija bejzbola na Balkanu, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bugrarskoj i Makedoniji. Takođe se nadam da ćemo se zadržati u A grupi. Voleo bih kad bi nam se pridružila još neka reprezntacija iz regiona. Još jedom da ponovim, ovo je veliki uspeh za našu reprezentaciju i Hrvatsku i poručujem mladim igračima i svima onima koji počinju da je uz rad sve moguće i da snovi mogu da se ostvare!“ rekao je posle utakmice trener reprezentacije Hrvatske, Goran Planinić - Zec.