Varaždinci uzeli "trofej"

Završen je, nikad neizvesniji, Trofej Beograda na kojem su ove godine učestvovale četiri ekipe. Ekipa Vindije iz Varaždina osvajač je ovogodišnjeg „trofeja“ posle možda i najnezanimljivije utakmice na turniru.
Počelo je u subotu kada su se igrale „round robin“ utakmice. Beograd’96 i Novi Sad su odmerili snage i posle pet izmena Novi Sad je sa 8-1 pobedio Beograd’96 nakon dugo vremena.
U drugoj utakmci, Vindija je sa 7-4 savladala Erd u utakmici koja je bila odlučena još u trećoj izmeni.


Usledile su dve interesantne utakmice. Prvo je Erd bio bolji sa 7-5 od Novog Sada, da bi u četvrtoj utakmici Vindija savladala Beograd’96. Nije baš bilo lako Varaždincima protiv mlade ekipe Beograda, koja je povela u prvoj izmeni sa 3-0, da bi Vindija preokrenula na 4-3 krajem druge izmene. U četvrtoj izmeni narandžasti preokreću i bizu su iznenađenja, 6-5, dva auta i pune baze. Ipak, stikeout završava izmenu. Počelo je dobro za Beograđane, sa jednim autom u poslednjoj izmeni, ali se vidi da Vindija ima više utakmica ove sezone, puni baze i sa dablom preokreće rezultat za pobedu.
Već sledeću utakmicu Beograd je imao priliku da dođe do prve pobede. Erd je ipak bio protivnik koji nije dopustio iznenađenje iako su Beograđani stigli do 5-4 krajem treće izmene, Erd na kraju sa 9-4 dolazi do pobede i drugog mesta. Na žalost, zbog mraka utakmica Vindija-Novi Sad igrala se samo jednu izmenu, a Vindija je sa 4-0 dobila tu utakmicu i tako osigurala prvu poziciju u grupi.


Triatlon je produžio dolazak na Adu jer je ulaz bio zatovren, pa je sa kašnjenjem krenuo drugi dan turnira. Prvo polufinale bilo je Erd -Novi Sad. Mađari su poveli, iako je Novi Sad imao svoje šanse i nije uspevao da stigne do poena. U poslednju izmenu ušlo se sa 5-0 za ekipu iz Mađarske, da bi Novosađani samo umanjili poraz na 5-4.
Drugo  polufinale imalo je sličan scenario kao i utakmica iz grupe, a na sreću Varaždinaca i isti ishod.
Vindija je povela sa 1-0, a Beograd preokrenuo na 2-1 i taj rezultat bio je aktivan sve do četvrte izmene. Beograd’96 pravi dva auta ali ne daju se Varaždinci, napunili su baze i stižu do konačnih 4-2 i novog finala na Trofeju Beograda.


Bronza je pripala Beograđanima posle velike borbe. Vodili su Beograđani 6-2 krajem četvrte izmene, da bi Novi Sad uspeo da izjednači. Domaćin, ipak, stiže do pobede i rezultatom 7-6 stiže do trećeg mesta.
Utakmica finala turnira je definitivno bila najnezanimljivija utakmica celog turnira. Vindija je sve vreme vodila i na kraju sa 12-4 savladala Erd koji nije pružio nikakav otpor.


Usledila je dodela medalja i pehara koje je obezbedio Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda, koji je pokrovitelj ovog turnira.
Za najboljeg udarača proglašen je Juraj Kudelić iz Vindije, najbolji pitcher je Matijaž Lunczer iz Erda, dok je MVP turnira Sven Patafta iz Varaždina.

REZULTATI:

Beograd'96 - Novi Sad  1-8

Erd - Vindija 4-7

Novi Sad - Erd 5-7

Vindija - Beograd'96 7-6

Beograd'96  - Erd 4-9

Novi Sad - Vindija  0-4

POLUFINALE:

Erd - Novi Sad 5-4

Vindija - Beograd'96 4-2

UTAKMICA ZA 3. MESTO:

Beograd'96 - Novi Sad 7-6

FINALE:

Vindija - Erd  12-4

 

TABELA:

1. Vindija Varaždin CRO

2. Erd HUN

3. Beograd'96 SRB

4. Novi Sad SRB

 

SLIKE SA TURNIRA:

Četvrto mesto Beograda, sedmo Novog Sada

Četvrto mesto Beograda, sedmo Novog Sada

Četvorodnevno putovanje krenulo je u četvrtak u ranim jutarnjim časovima, a sve u cilju da se stigne na kupanje na Jadranskom moru. Šest automobila i kombi krenuli su put Italije. Bez većih problema, oko 16h, bejbolaši su stigli u Grado, destinaciju na kojoj su otišli na plažu. Veoma zanimljivo je da je plaža zbog oseke, bila mnogo veća i do mora je moralo da se pešači oko desetak minuta. Naravno, to nije sprečlilo igrače da se okupaju u „pobeglom“ moru. Smeštaj, za razliku od prošle godine, bio je u muzičkoj školi, a domaćini su spremili krevete za svu decu i članove tima.

Najmlađi su prvi izašli u petak na teren, protiv domaćina, Evrope. Dobro je počelo sa dva brza auta ali Italijani ne praštaju greške i vode sa 3-0 krajem prve izmene. Napad Novosađana nije bio na nivou, pa je na kraju završilo 10-0 za domaćina. Kadeti Beograda, takođe imaju domaćina za protivnika, a kao i Novi Sad ne uspevaju da stignu do poena i Evropa sa 7-0 dobija prvi meč. Novi Sad čeka svoj drugi meč na tribinama, gledajući drugu utakmicu Beograđana, koji su uspeli da preokrenu sa 4-1 na 6-4 protiv Ponte Baseball ekipe. Novi Sad svoju drugu utakmicu gubi rezultatom 11-3 od Conegliana i time završava dan sa dva poraza.

Subota donosi borbu ekipe Beograda za prva dva mesta u grupi. Uspevaju u prvoj utakmici da pobede i uđu u polufinale, u kojem, na žalost, gube od Evrope i tim porazom zaslužuju borbu za treće mesto. Novosađani pak dobro počinju protiv Dragonsa i vode na početku utakmice, ali ne uspevaju i sa 8-3 doživljavaju novi poraz. Kao četvrti u grupi igraju sa trećim iz B grupe, a to su Rangersi. Ponovo dobar početak, ali loš pitching i odbrana Novosađana donosi rezultat 14-7 za Italijane. Ovim porazom Novi Sad igra u nedelju utakmicu za sedmo mesto.

Pakovanjem stvari i čišćenjem škole počela nedelja, poslednji dan turnira. Prvi put na turniru, Novi Sad je svoju utakmicu igrao na softball terenu, što je možda i donelo sreću. Odmah su Novosađani počeli da udaraju i sa 4-0 poveli u prvoj izmeni. Inače, sve utakmice u nedelju počele su intoniranjem himni na početku utakmice. Darko Pagač odlično je izbacao tri izmene, a zamenio ga je Jovan Stavrić. Na kraju 10-4 za našu ekipu i veliku radost igrača, koji će sa pobedom krenuti kući.

Dok su se pioniri pakovali i dodatno počistili školu, na teren su izašli igrači Beograda koji su odigrali veoma lošu utakmicu. Nervozni igrači i loša igra donose novi poraz ali i isključenje sa utakmice najnervoznijeg Gojka Ajdukovića. Beograd’96 ovim porazom osvaja četvrto mesto na turniru. Odmah posle ručka krenulo se put Srbije, ali već kod Postojne desio se maler, jedan od automobila je stao, pa je na nekoliko sati odložen povratak kući. Dok se čekao šlep, deca su u Postojni raznim igrama trošili vreme do polaska kući. Povratak je prošao bez problema, a u Beograd tj. Novi Sad stiglo se oko 3h posle ponoći.

Treće mesto Beograda

Dan pauze za Novosađane prošao je u raznim aktivnostima, tako da su u nedelju bili orni za utakmicu za peto mesto protiv All Stara.
Već u prvoj izmeni videlo se da će Novi Sad doći do prve pobede, jer je na kraju izmene na semaforu stajalo 4-0, da bi krajem druge bilo već 8-0 za Novi Sad. All star nakon promene startnog pitchera Novovsađana, Damjana Nikolića, uspeva da posle nekoliko šetnji i udaraca smanji poraz na 8-3, što je bio i konačan rezultat i peto mesto Novosađana.
Dok su se mlađi pakovali i tuširali, Beograd’96 je bio na zagrevanju za svoju utakmicu za bronzu. Početak utakmice, velika nervoza, nekoliko grešaka i nekoliko životinjskih krikova, pa je Erd sa 2-0 završio svoj prvi napad. Ne daju se Beograđani, posle početnog strike outa Gojka Ajdukovića, nekoliko udaraca i šetnji, pune se baze i na kraju udarcem Damjana Nikolića u desni deo terena izmena se završava sa 5-2.
David Prokić, koji je na brdu za Beograd, puni baze početkom druge izmene, ali ipak dozvoljava samo jedan poen i to na wild pitch.
Na udarac Matije Đokića rezultat je 7-3 , da bi posle greške Mađara Aleksandar Stefanović povećao na 8-4. Nije se predavala ekipa iz Erda i preokreće rezultat već u sledećem napadu. Rezultat je sada 9-8 za Erd i Beograd kreće u svoj poslednji napad.
Činilo se da Erd ima sve u svojim rukama jer je na redu donji deo line upa kluba iz Beograda. Ivona Đokić stiže na bazu posle blup hita ka trećoj bazi, da bi na krađu stigla do druge baze, odnosno do treće baze. Sledeći je Damjan Nikolič koji ponovo šalje lopticu iza leđa desnog outfieldera i rezultat je nerešen. Na bazu stiže i Danilo Vukanić posle šetnje i Beograd bez auta dolazi do početka line upa.
Loš pick off na drugu stavlja D. Vukanića, a D. Nikolića na treću bazu. Na palici je Gojko Ajduković koji loptu šalje u najdublji deo desnog outfielda i počinje veliko slavlje Beograđana. Walk off hitom Beograd’96 stiže do trećeg mesta na turniru.
U finalu Vindija je bila bolja od Bugarske u interesantnoj utakmici. Domaćini su sa 14-10 stigli do novog pehara Vindi Iso Sport turnira.


POREDAK U13
1. Blue Wolves
2. Vindija
3. Tigers
4. Erd
5. Novi Sad
6. All Star


POREDAK U16
1. Vindija
2. Bugarska
3. Beograd’96
4. Erd
5. Tigers
6. Race

Bugari bolji, protiv Erda za bronzu (video)

Duel sa Bugarima dobro je počeo za narandžaste, jer su posle nekoliko wild pitcheva poveli sa 2-0. Loš početak odbrane jer Matija Đokić rutinsku loptu šalje u zemlju i Bugari imaju ranera na prvoj. Brzo ekipa iz Bugarske stiže do izjednačenja. Na žalost, dobar start pitchera Gojka Ajdukovića uništava odbrana greškama i u drugu izmenu ulazi se sa 5-2 za Bugare. Odmah beogradski lead off stiže na bazu, ali sa dva strike outa bugarski pitcher stiže na korak do izmene bez poena.

Međutim, udarcem Gojka Ajdukovića, Damjan Nikolić stiže do trećeg poena za Beograd. Sa dva vezana udarca u desni outfild i udarcem u levi deo terena Bugari dolaze do nova dva poena. Nastavlja se greškom Davida Prokića i na semaforu je bilo 8-3. Posle dva walka za redom, G.Ajdukovića menja Aleksandar Stefanović na brdu. Nova greška Matije Đokića donosi novi rezultat na semaforu 10-3 za naše istočne susede. Udarci Petra Ajdukovića i Davida Prokića menjaju rezultat na 10-4 . Nekoliko udaraca donosi novu promenu na semaforu, jer Beograd’96 pravi još dva poena za konačnih 10-6. Beograd je ovim porazom rezervisao borbu za treće mesto na turniru.

Posle odigranih svih utakmica u subotu počelo je skupljanje ekipa za tradicionalnu povorku igrača od terena do starog varaždinskog grada, do kojeg se dolazi kroz sam centar Varaždina. Inače, grad je domaćin velikog festivala „Špancirfesta“, pa je prolazak kroz gužvu velika promocija za bejzbol i sport uopšte. U starom gradu u „Vindilendu“ je bilo okupljanje i predstavljanje ekipa. Na kraju, po jedan igrač iz svake ekipa imao je priliku da osvoji nagradu u takmičenju gađanja strike zone. Pobedio je igrač iz Debrecina, član Tigersa, koji je posle tri kruga došao do glavne nagrade.

Information

All images are for demonstration purpose only. You will get the demo images with the QuickStart pack.

Also, all the demo images are collected from Unsplash. If you want to use those, you may need to provide necessary credits. Please visit Unsplash for details.